Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Вълшебството на ароматите

Ароматите имат огромно влияние върху човека, често дори несъзнателно те управляват част от живота ни. Дали ще те привлече ароматът на кафе в магазина, елегантния парфюм на съседа по бюро или подправките в ястието на дадено заведение – всичко това въздейства на сетивата ни. Те активират центрове в мозъка ни, карат ни да реагираме по определен начин, да вземаме решения, да обърнем посоката на разходката си и да предпочетем нещо пред друго или някой пред друг.

Много често, особено хората с развита фантазия, свързват определени аромати с конкретни събития от живота си, с хора, места и действия. Ароматите са способни да създават спомени и да ги извикват в съзнанието ни, независимо колко време е отминало от събитието. Те имат притегателна или отблъскваща сила и не случайно са цяла наука и индустрия от много векове до днес.
Аромотерапията има силно въздействие върху психиката и физиката на пациентите и при добър подбор и правилен подход ефектът не закъснява.

Видове етерични масла

Етеричните масла се извличат от цветя, плодове, дървета, храсти и смоли. Смята се, че всяко от тях има най-силно въздействие върху дадена част на организма и няколко допълнителни. Някои въздействат предимно на нервната система, емоционалността, други са афродизиаци, трети са добри срещу настинка и грип, четвърти подобряват храносмилането и много други. Например:

  • Цитрусовите масла (портокал, лимон, грейпфрут) по правило са ободряващи. Освен това портокалът има избелващо действие върху кожата и е добро антицелулитно средство, твърдят мнозина.
  • Успокояващи са маточина, лавандула, босилек, лайка, мандарина.
  • Жасмин, пачули, иланг-иланг, сандалово масло основно са афродизиаци. Освен това те действат релаксиращо, подобряват самочувствието, премахват страха.
  • Мента, канела, босилек, анасон стимулират храносмилането.
  • Лавандула, чаено дърво, евкалипт, лимон помагат против настинка и т.н.

Можеш да ги използваш за успокоение, за релаксация и против стрес в тежки моменти.

  • Може да ги добавиш към шампоана и течния сапун, към душ гела си.
  • Ароматни масла се използват дори в прането, като за целта са нужни само няколко капки към препарата и то ухае прекрасно.
  • Ароматни масла се използват за дезинфекция на въздуха, за арома лампи.
  • Прилагат се против главоболие, настинки, вируси.

Не случайно един от най-предпочитаните аромати е този на портокаловия цвят. Уханието е невероятно, цветно, свежо и направо пленяващо. В много страни на юг най-предпочитания сватбен букет е този от цветове на портокал. Смята се, че този аромат помага при депресии, страхове, нервно напрежение, безсъние и други. Това до някъде се обяснява с факта, че цитрусовите аромати повишават чувствителността ни към слънчевите лъчи.
Ароматът на лимона действа тонизиращо, повишава концентрацията и придава сила и свежест.

Розата с право е наричана царица на цветовете, нейният аромат има омайно въздействие върху хората. Всъщност има десетки видове рози и съответно разновидности на розови аромати. Розата е не само красива, нейното ухание има тонизиращо и релаксиращо въздействие. Използва се масово в парфюмерията, дори средновековния учен Авицена е написал книга за нея.

Евкалипта и зеления чай отнемат умората и повишават работоспособността. В Япония много корпорации са открили благотворното въздействие на тези аромати и ги използват масово в офисите си, направо в системите за вентилация.

Според изследвания, някои аромати могат дори да влияят върху успеха в търговията. Например, в магазините за храни е много важно да мирише на нещо вкусно, например на скара или прясно изпечен хляб, това кара клиентите да се връщат отново там и да пазаруват. Ароматите отдавна са в арсенала на добрия маркетинг. Много магазини подбират ароматизаторите си внимателно, за да предложат на клиентите си атмосфера изпълнена сякаш с фин парфюм. Други обаче откровено прекаляват в количествата и вместо положителен ефект постигат тежка атмосфера с наситен аромат...


И все пак, не забравяйте, че най-добър е свежият въздух. Ароматизирайте, но не прекалявайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар