Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

неделя, 27 юни 2010 г.

Билките от Л до Я



Широколист жиловлек - Билката има смекчаващо, ранозаздравяващо, противомикробно, слабително, противоязвено, диуретично действие. Дрогата се използува широко за лечение на бронхит и други възпаления на дихателните пътища, при храносмилателни разстройства — гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколити. Противоязвеното действие е потвърдено в клиниката. Получени са препарати от листата за лечение на язвената болест. При лечение с тях намаляват болката, запекът, нормализира се стомашната киселинност, подобрява се храносмилането. При голям процент от болните разраняванията на стомашната лигавица оздравяват.

Шипка - Като добър източник на витамин С подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат холагонно, диуретично и адстрингентно действие. Използват се при хипо- и авитаминоза, при пролетна умора, състояния след тежко боледуване. Подкрепят защитните сели на организма, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Прилагат се при кръвотечение.

Чесън - Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)

Черна боровинка - Действа като антиоксидант и диуретик, добър антисептик за отделителната система. Подържа гъвкави кръвоносните съдове и спомага за повишаване на кръвния поток. Контролира нивото на инсулина, укрепва съединителната тъкан (колагеновите структури) и подтиска растежа на бактериите. Възпира процеса на стареене и действа антиканцерогенно. Полезна билка при хипогликемия, възпаления, стрес, тревожност.

Червена боровинка - Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство.

Начин на употреба - Прилага се отвара от 3—4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода. които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Царевична коса - Кръвоспиращо, жлъчегонно, пикочогонно.Употребява при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, захарен диабет, атеросклероза, отоци, за отслабване, при болести на простатата.

Смокиня - Леко слабително, противокашлично, противогъбично, диуретично.

Слънчоглед - Апетитовъзбуждащо, темературопонижаващо, омекчаващо лигавиците действие. Прилага се при стомашно-чревни заболявания.

Риган - Поради съдържанието на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита.

Орех - Противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателната система. Способност да понижава артериалното налягане и нивото на кръвната захар.

Овчарска торбичка - Кръвоспиращо, тонизиращо матката.

Стръковете се прилагат като кръвоспиращо и тонизиращо матката средство при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане. Фармакологичното проучване установи слабо тонизиращо действие върху маточната мускулатура и върху мускулатурата на периферните кръвоносни съдове. Дрогата показва и понижаващо артериалното налягане действие. Изсу­шената билка не ускорява съсирваемостта на кръвта. Само прясната билка леко скъсява времето на кървене.

Обикновен здравец - Капиляроукрепващо, противовъзпалително, хипотензивно. Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените.

Невен - Билката има доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани.

Прилага се за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръс­тника. Използва се и при много други заболявания — предимно стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни и др. "

Морков - Има диуретично действие. Средство против глисти. От плодовете на моркова е получен препарат, притежаващ спазмолитично действие

Момина сълза - Усилва сърдечните съкращения, забавя сърдечната дейност, премахва неприятните усещания в областта на сърцето, нормализира кръвообращението. Успокоява нервната система, увеличава диурезата.

Мечо грозде - Успокоява болката и подпомага изхвърлянето на песъчинките от пикочните пътища. Дезинфекция на пикочните пътища при хроничен цистит.

Мащерка - Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Има известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система.

Маточина (лимонче) - Действието на листата е болкоуспокояващо, спазмолитично върху гладката мускулатура и нервно тонизиращо и ободряващо.

Използува се за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането, за отстраняване задръжката на газове и за облекчаване на болки и спазми предимно при заболявания на храносмилателната и дихателната система. Намира прило­жение и при нервни и кожни заболявания.

В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, потогонно и тонизиращо сред­ство.

Изсушени, плодовете на малината се употребяват като потогонно средство самостоятелно или в състава на комбинирани потогонни чаеве при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

В народната медицина се препоръчва използването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Магданоз (мерудия) - Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката.

При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (ре­гулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне" на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Липа (дребнолистна, едролистна, сребролистна) - Цветовете на липата (липов цвят) притежават потогонно, леко де­зинфекционно (противомикробно), противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие.

Използва се под формата на чай при остри катари на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити) и други температурни състояния. Като леко диуретично средство липовият цвят намира приложение за лечение на някои заболявания на пикочните пътища.

Под формата на запарка или отвара липовият цвят се използва още и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.

В народната медицина се препоръчва отвара от липов цвят под формата на бани при изгаряния, кожни обриви, възпалени хемороидални възли, ставни болки.

Латинка - Антисептично на пикочните и дихателните пътища, противокашлично, антиревматично. Съдържащият се в билката тропеолин засилва сърдечната дейност и разширява съдовете на сърцето.

В интервала между интензивно лечение с химиотерапевтици или антибиотици при хронични възпаления на пикочните пътища и при бронхит. Местно се прилага при ревматични болки и при косопад.

Лайка - Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия.

Като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство лайката се използува вътрешно и външно при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система — на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити (с болки и колики), при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага под формата на промивки при възпа­ления на конюнктивите, при хемороиди, болезнени и трудно заздравяващи рани, мокрещи екземи, при потене на краката и др. Под формата на инхалации се пред­писва при грип, фарингити, ларингити и др. Като успокояващо средство лайката намира приложение при болезнена менструация и при смущения на съня . Лайката се използува в козметиката за освежаване на кожата и за поддържане цвета на русите коси.

Лавандула - Лавандулата има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

При нервна възбуда, неврастения, безсъние, сърдечна невроза, мигренозно главоболие. Прилага се още в народната медицина при стомашно-чревни колики, при газове в червата. Външно под формата на бани лавандулата действува успокояващо. Етеричното масло, приложено върху кожата, има дразнещо (ревулзивно) действие, зачервява кожата и успокоява ревматични и невралгични болки. Цветовете на лавандулата са добро средство за предпазване на дрехите от молци.


петък, 25 юни 2010 г.

Билките от А до К


Къпина - Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, фитонцидно. В нашата народна ме¬дицина листата и корените се използуват при диария, гастрит, обилна менструация. Плодовете се използуват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди.
Копър - Газогонно, потискащо централната нервна система. Действа успокояващо до сънотворно
Коприва - Кръвоспиращо, диуретично, смекчаващо, антианемично. Пресният сок от растението и стритите пресни листа са използвани още от древната медицина като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от носа, червата, при маточни и други кръвотечения. Билката се препоръчва при анемии, при храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, обилна менструация. Прилага се и при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др. Употребява се и външно като улесняващо епителизирането на раните средство, при отоци, при натъртвания, косопад и др.
Казанлъшка маслодайна роза - Установена е висока биологична активност: слабителна, спазмолитична, противовъзпалителна, жлъчегонна, противомикробна. Цветовете на бялата роза се използват като леко слабително средство (розово сладко) в нашата народна медицина. Те се прилагат и срещу глисти. Намират и външно приложение при бавно заздравяващи рани. Цветовете на червената роза, които съдържат много танинови съставки, се прилагат при стомашно-чревни разстройства, при възпаление на венците, при ан¬гина. Розовото масло има подчертано разхлабвашо действие върху гладката мускулатура, противомикробно действие, както и известен успокояващ и противоалергичен ефект и се използва в терапията на възпаленията и дискинезиите на жлъчните пътища, на бронхиалната астма и на други заболявания.
Жълт кантарион (звъника) - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект. Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокоя¬ващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.
Жен-шен - Корените на жен-шена се ползуват с широка популярност като то¬низиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръж¬ливост. Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др.
Дюля - Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и по¬криващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и хранос¬милателния тракт. Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на ди¬хателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния канал (гастроентерити и др.). Използува се още при напукана кожа, при изгаряния.
Дилянка (валериана) - успокояващо действие върху централната нервна система
Горска ягода - Воден извлек от листата на ягодата предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето. Маточните съкращения също се усилват. Плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Пресните плодове се препоръчват като лечебно средство при високо артериално налягане, при атеросклероза, а също така при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при анемия, авитаминоза, неврастения, при запек, подагра, маточни кръвотечения и др. Използуват се още като леко диуретично средство при бъбречни камъни, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др. Глухарче - Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно. Обуславят благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използуват се за стимулиране сек¬рецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъч¬ната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, ате¬росклероза, диабет и някои кожни болести.
Глог - Използва се за лечение на сърдечносъдови заболявания — леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.
Вишна - Плодът и плодните дръжки се използуват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство. Бяла и черна черница - слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично, седативно действие. Прилага се за лечение на запек, лека форма на захарен диабет, бронхити. Отварата от кората и корените се препоръчва за регулиране на нередовна менструация. Листата се употребяват при авитаминиза, като укрепващо средство, при задух. Корите и корените се препоръчва при полова слабост и бъбречна недостатъчност.
Бяла върба - Противоревматично, обезболяващо, потогонно, успокояващо.При простудни, трескави състояния, плеврит, ревматизъм, подагра, главоболие, възпаление на пикочния мехур. По-рядко се прилага при чревни разстройства, обилна менструация, кожни обриви, гнойни рани, против потене на краката и др.
Бяла бреза - Пикочогонно, диуретично, общоукрепващо.
Бяла акация - Листата и цветовете се прилагат при бронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, повишена киселинност на стомашния сок, жлъчнокаменна болест, невралгии.
Бял равнец - Притежава противовъзпалително действие.за лечение на фебрилни състояния. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Използва се за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди. Има известно ободряващо и болкоуспокояващо действие.
Бръшлян - Има отхрачващо действие, втечнява бронхиалния секрет. Има изразено противовъзпалително действие.Външно за укрепване на косъма.
Босилек - Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.
Алое - Дава се при запек. Съдържанието на смес от антрахинонови гликозиди в билката обуславя нейното очистително действие. Ефектът е силен, при¬дружен от колики и болка, затова алоето не се препоръчва при бременни жени, при стари и изтощени болни и при възпалителни заболявания на органите в малкия таз. При приемане на по-голяма доза може да се предизвика аборт или обостряне на възпалителен процес в пикочно-половата система. Като биогенен стимулатор билката се прилага при заболявания на роговицата и ретината на окото и при атрофия на зрителния нерв, при бавно заздравяващи рани, декубитус и др. Като профилактично средство при лъчева терапия се прилагат мази с алое, тъй като повишават издръжливостта на кожата спрямо действието на рентгеновите лъчи.

петък, 18 юни 2010 г.

Да откажа ли цигарите???


Никотинът при всички положения подтиска апетита, но...

Всеки пушач знае как действат цигарите, когато си гладен. Аз лично много често съм посягала към цигарата в комбинация с кафе, когато съм усещала пристъп на глад. На гладен стомах това упражнение може да бъде доста опасно и лошия ефект върху здравето не трябва да се подценява. Веществата, които се отделят при изгарянето на тютюна и другите съединения съдържащи се в цигарите, поразяват черния дроб и стомаха, а от там още по-лесно и бързо попадат в кръвта.

Истина е, че никотинът ускорява и метаболизма, всъщност даже и когато пушим нашето тяло изгаря калории. Затова е много важно да вземете предвид това условие и да сте добре подготвени, когато спрете цигарите. Редно е да направите промени в режима и начина си на хранене и най-вече да започнете да спортувате или да увеличите движението. Ето тук се крие разковничето, което много пушачи пропускат.

Наблюдаваме дори обратния ефект, аз съм имала лично възможност да го усетя върху себе си. Пушачът спира да пуши, а това неизбежно е свързано с увеличаването на апетита и спад в метаболизма на тялото. Ако той следва този естествен повик и нужда на своето тяло резултатът наистина ще може да се измерва в натрупани килограми за единица време. Имайте го предвид!

Никотинът, една от многобройните вредни съставки в цигарения дим, увеличава разхода на енергия като стимулира централната нервна система. Ако се преустанови приема на никотин разхода на енергията се връща към нормални нива. Промяната всъщност не е толкова чувствителна и забележима и човек лесно се адаптира към нея за кратко време.

Пушенето подтиска и усещането за глад, така след запалването на цигара това чувство отминава. Това е и причината за натрупване на излишно тегло след отказа от цигарите. Статистиката показва, че средно хората, които отказват цигарите качват средно около 5 килограма, но не трябва да се стряскате, ако увеличите движението и регулирате хранителните си навици. След като знаете тези факти вече ще бъде много по-лесно да избегнете този неприятен ефект или да го контролирате напълно.

Отказването на цигарите си струва тези усилия, а ето още няколко лесни стъпки, които ще ви предпазят от натрупването на излишни килограми:

-Яжте по малко и по-често
-Не пропускайте нито закуската нито обяда
-Увеличете физическата си активност, никакви асансьори, по-малко с колата, повече движение
-Намерете си ново хоби, което да ви отвлича вниманието от храната

Въпреки това трябва да имате нагласата, че може да качите няколко килограма, но нека това да не ви спира. Вашата цел е отказването на цигарите, а ако се справите с това, ще бъде още по-лесно да постигнете и желаното тегло.

Източниците на енергия у дома


На всеки му се иска, когато се прибере вкъщи, да попадне в свят пълен със спокойствие и положителни емоции. Естествено, атмосферата в дома на първо място зависи от хората, които го обитават. Но и заобикалящите ни предмети също могат да предизвикат положителни емоции. В психологията това се нарича "котва".

Намерете своята "котва"

Такава "котва" за вас може да бъде не само предмет, но и миризма, съчетание на цветове, мелодия. Всеки път при среща "котвата" ни връща състоянието на удоволствие, наслада, повтаряща момента, когато е била възприета от подсъзнанието ни. Но дори ако нямате "котва" в дома си, можете да я създадете от най-обикновени вещи.
Нека посочим кои предмети в дома се възприемат от подсъзнанието ни като стимул за радост, отпускане или удоволствие.

"Огледалото... "

Огледалата са мощно средство за коригиране на енергетичните потоци в дома. Те разширяват пространството, затова са незаменими за тесни места. Удвояват всичко, което се отразява в тях. Огледалото може да бъде "жива" картина, ако в него се повтаря красивият пейзаж пред прозореца ви.
Никога не слагайте огледало срещу входната врата, за да не отразява влизащата в дома енергия. Не е добре в огледало да се отразява съпружеското ложе. Не се препоръчва и дълго време да се оглеждате.

Изработен от вас предмет

Като източник на позитивна енергия в дома може да служи всяка вещ, направена ръчно от естествени материали. Ако тя е създадена за вас и майсторът е бил в добро разположение на духа, ценността й е уникална. Ако сама обичате да майсторите, старайте се да го правите, когато сте здрава и в настроение. Не забравяйте, че в труда си влагате не само умения, но и енергия, която придобива форма.
В жилища, където по-голямата част от предметите е създадена от ръцете на самите стопани, се усеща особена топлина и уют. А взаимоотношенията в такива семейства са близки до идеалните.

Снимка на стената

Използването на снимки в интериора е прекрасен начин да се подобри настроението ни, особено ако те отразяват щастлив момент от живота. Когато видите снимката на детето си, трудно ще сдържите усмивката си. Когато окачвате снимки, активизирайте фантазията си и обмислете всичко - от рамката, до мястото, където ще ги закачите.
Ако искате да поставите снимка върху бюрото си, използвайте десния ъгъл - според фен шуй това е зоната на взаимоотношенията.

Камъкът

Във всеки дом ще намерят място и кристалите. Те са уникална форма на живот, честотното им излъчване оказва влияние върху човешката енергетика и околното пространство.
Използвайте само природни кристали,например нефрит. От източните народи той се почита като свещен камък. Ако имате фигурка от истински нефрит, сложете я на североизток в дома си.
За трансформиране на енергията, влизаща в жилището през прозореца, на шнур се окачва кристал в прозоречния отвор. Най-добре е да се използват прозрачни кварцови кристали или планински кристал.

Цветята

Ако нямате живи цветя в дома си, той едва ли би могъл да се нарече уютен. Във всеки дом е добре да има по няколко саксийки. При избора на стайните растения най-важна е интуицията ви. Помислете си и къде да ги поставите.
Зеленото островче в югозападната зона подобрява взаимоотношенията в семейството.

Произведенията на изкуството

Много приятно и престижно е да имате в дома си предмет на изкуството. Картините и скулптурките в интериора ни свързват с отразяването на енергетиката от околния свят чрез възприятието на художника или скулптора. Затова трябва да усетите какви чувства и емоции предизвиква това произведение на изкуството, доколко вътрешният свят на автора съответства на вашия мироглед. Обърнете внимание и на изображенията като водни пейзажи, планини, цветя - те оказват благоприятно въздействие върху енергетиката на дома.

Това са вещите, предизвикващи положителни емоции и прилив на енергия, но има и такива с противоположен ефект. Затова внимателно се вглеждайте в предметите във вашия дом. Добре е да се избавите от всичко, което предизвиква у вас отрицателни емоции. Нека всяка вещ в дома ви бъде любима и тогава той ще стане истинска крепост срещу всякакви житейски несгоди.

Фън шуй съвети

Фън шуй е древен и мъдър подход за начина, по който обкръжаващата ни среда ни засяга. Начинът, по който се чувстваме или действаме до голяма степен е афектиран от околната среда, която ни заобикаля. Затова, учейки как най-подходящо да организираме всичко, което ни заобикаля можем да подобрим живота си и това е учението Фън шуй.
Милиони хора вярват и живеят живота си, следвайки тези естествени сили. Има много различни „учения” за фън шуй. Добрият фън шуй консултант може да предложи начини за подобряване на заобикалящата ни среда и осигуряване на хармония във всеки дом или на всяко работно място, използвайки петте елемента: метал, вода, дърво, огън, земя. Разположението на всеки един от тези елементи влияе върху енергията на околната среда.

Няколко съвета как да организирате работната си среда според фън шуй:

1. Винаги сядайте на място със солидна стена зад гърба си. По този начин гарантирате, че имате подкрепа в живота си. Никога не сядайте с прозорец зад гърба си.
2. Ако искате да имате растения в офиса, то не е препоръчително това да е кактус или други растения с остри листа или бодили.
3. Ако около вашето работно място служителите често боледуват, използвайте висящи метални пръчки, които е хубаво да са около прозорец, за да може вятъра леко да ги полюлява. Други метални предмети могат да не са толкова ефективни.
4. Поставете в стаята висяща кристална сфера, която прогонва отрицателната енергия.
5. В офиса си никога не оставяйте отворена вратата пред вашето бюро. Това може да доведе до повече проблеми и трудности и да реорганизира вашия офис.
6. Не избирайте офис с две врати, защото положителната енергия влиза от едната врата и излиза от другата, без да се задържа при вас.
7. Не поставяйте копирна машина, принтер или факс близо до входна врата. Това причинява неудобство и енергията се разпръсва по-лесно.
8. Не поставяйте празна ваза близо до входната врата. По този начин след като енергията влезе в стаята празната ваза ще я изсмуче.
9. Не претрупвайте с вещи работното си място, бюрото ви трябва да бъде чисто и подредено.
10. Статуя на куче, разположена в близост до вратата на офиса. Статуята предпазва от зли влияние. Кучето и символ на смелост и просперитет.

Чрез придобиване на знания можем да разберем или подобрим обкръжаващата и среда, независимо от нейния характер. По този начин фън шуй ни позволява да подобрим начина си на живот и да увеличим енергията си чрез максимализиранe на силите на средата, в която се намираме.

Цветови решения според фън шуй

Промяната на цветовете в интериора е един от най-лесните начини да го освежите и да постигнете така желаната промяна. Когато пък цветовото съчетание е съобразено с изискванията на фън шуй, то тогава тази промяна може да Ви донесе не само освежаване, но и повече енергия и здраве.


Има няколко трика за постигане на желаната промяна:

- Отървете се от излишния багаж. Почистете дома си от нещата, който Ви носят отрицателни емоции или асоциации (например за стара връзка или завършило приятелство) – това може да са някакви аксесоари, мебели или дори картини;


- Пазете гърба си. Когато не можете да виждате какво се случва зад гърба Ви – например когато стоите до печката или на бюрото си, Вие сте поставени в неблaгоприятно положение. Според философията на фън шуй можете да поправите това като поставите огледало, дори то да е съвсем малко, така че да избегнете усещането за безпомощност и опасност откъм гърба, докато то отразява добрата енергия. Всичко това разбира се е символично и няма нищо общо с реална опасност, а по-скоро с усещане и психика.


- Оцветете дома си. Според дизайнерите винаги трябва да използвате цветовете, които харесвате в дома си, за да бъдете обградени от нещо красиво и приятно. Цветовете са свързани с определени енергии и Вие трябва да се научите да бъдете в хармония с тях. Така например, ако Вие сте жизнена и енергична личност, цветовете, които Ви отговарят са ''горещите'' и ''огнени'' нюанси. Понякога обаче Вашата ''огнена'' страна трябва да бъде поохладена, а това може да стане именно с помощта на подходящи цветове и аксесоари, които да намалят ''горещината'' в помещенията (например сини копринени възглавници, синьо стъкло и пр.). Понякога дори малките промени могат да имат голям ефект – той може да не се забележи мигновено и осезаемо, но ефектът е налице.


Цветови решения на практика

За да се постигне баланс в енергиите, отделните елементи на интериора трябва да хармонизират помежду си. Така например, ако във Вашата кухня доминира топлият гранит, можете да решите да го омекотите като поставите върху стените коралово или карамелено. Спрямо фън шуй обаче това помещение вече е достатъчно изпълнено със земна енергия и затова по-добро решение е да избегнете тези допълващи се нюанси. Помещението има нужда от „облекчение” от енергията, която те излъчват – за тази цел заложете например на „студения” патладжанен нюанс, за да балансирате енергиите.


Цветното колело Багуа, използвано от фън шуй експертите

Понякога балансът може да бъде усетен интуитивно. Например една стая, изпълнена с твърде много „огнена” енергия няма как да се превърне в място за почивка. От друга страна стаята, в която преобладава синьото може да бъде твърде студена и негостоприемна. За да Ви помогнем да разберете по-добре фън шуй енергиите, Ви предлагаме няколко основни принципа в тази област:


Основни цветове

Специалистите идентифицират 5 елемента, които се асоциират с определен цвят, който от своя страна предизвиква определени енергии във Вашия дом. Тези енергии определят кои цветове да използвате в дадено помещение, за да създадете определена атмосфера и да активирате определени емоции. Вижте асоциациите на отделните цветове:


Черното или синьото се асоциират с енергията на водата и подкрепя вътрешната дейност, подпомагайки ни да се концентрираме, да размишляваме, да медитираме и да се справяме с творческите дейности. Синьото може да намали кръвното и да успокои дишането. То може да бъде използвано, за да повиши „студенината” (в противовес на „огнените” енергии), да успокои и да създаде уединение.


Зеленото се асоциира с енергията на дървото – на растежа, решителността и действието. То може да мотивира вътрешна промяна.


Червеното се асоциира с огъня, който поддържа енергията на живота. То е цветът на кръвта и може да увеличи пулса, кръвното налягане, както и честотата на дишане. Цветът може също да повиши активността и да намали депресивните състояния. Това е цветът на страстта и любовта.


Жълтото се асоциира с енергията на земята и представлява Майката Земя. Той може да развесели, обнадежди и да прочисти и увеличи мисловната дейност. Цветът създава усещане за стабилност и опора – затова той често се използва при деца с дислексия, за да им помогне да се фокусират.


Бялото и металиковите цветове се асоциират с енергията на метала. Те могат да помогнат да се увеличи вниманието и фокусирането, както и чистотата/ непорочността.


Комбиниране на цветовете

Комбинациите между основните цветове са и комбинации на фън шуй енергиите, свързани с отделните „съставки” в сместа.

Розово-оранжевият цвят (цвят сьомга) е комбинация между жълто/ оранжево и червено/ оранжево. Той е комбинация на уникален баланс между енергиите на земята и на огъня и поради тази причина е един хармоничен цвят. Използвайте го, за да привлечете вниманието към „сърцето” на помещението, да създадете усещане за охолство и да поощрите комуникацията.


Тюркоазеното е смес от синьо и зелено, което извиква енергиите на водата и дървото. Затова то носи едновременно съзерцателните качества на водата (синьо) и животворната сила на дървото (зелено). Това го прави отличен избор за пространства, които позволяват движение и разрастване.


Лавандуловото е смес от качествата на синьото и на пурпурното – то може да провокира усещане за спокойствие, духовност и размисъл. Използвайте цвета, за да намалите високата активност, да успокоите стресовите ситуации и да създадете едно специално духовно място. От друга страна е добре да избягвате цвета в помещенията, в които активността и комуникацията се поощряват (например гостната).


Източник: www.hgtv.com


четвъртък, 17 юни 2010 г.

Малко хумор на гърба на жените


Ръководство за експлоатация на жена в домашни условия:

- Жената е капризна техника. Ето защо трябва да се полагат специални грижи за съхранението и експлоатацията й в домашни условия. Ако не можете да осигурите всичко необходимото – по-добре не си взимайте жена, а нещо друго ...

- Ако разходите по експлоатацията на жената започнат да превишават вашите доходи, то е повече от наложително въпросната жена да бъде заменена с по-икономичен модел!

- В никакъв случай не се опитвайте да оправите жената собственоръчно, тъй като това може да я извади от строя завинаги!

- Заводски дефект на всяка жена е липсата на копче за изключване на звука (някой му викат "муте"-то).

- Изборът на жена трябва да бъде дълъг и внимателен, тъй като закупени екземпляри не се връщат!

- Препоръчително е да се избират млади и здрави модели, тъй като те са с по-дълъг срок на годност!

- Жените трябва да получават разнообразна храна, наситена с витамини и минерали.

- Особено полезни за жените са витамините А, В, С, Е и Х (да ви кажа ли къде се намират?!).

- Сухи и консервирани храна не се препоръчва.

- Жената се поддава на дресура особено трудно. За да постигнете някакъв резултат, ще са необходими няколко години упорит ежедневен труд. Имайте предвид, че ефектът не е гарантиран. Даже добре дресираната жена не винаги реагира правилно на подадените й команди, а често дори се опитва самата тя да ги подава!

- Рядко някоя жена ще се съгласи да бъде отглеждана в аквариум или терариум, затова е най-добре да я съхраняваме в сухо и проветриво помещение!

- Оптималната температура на помещението, в което се съхранява жената е около 22 градуса.

- Жената трябва редовно да се извежда, тъй като се нуждае от движение и чист въздух.

- Когато разхождате жената е необходимо да я държите изкъсо. Защото в противен случай – може да се изплъзне и да избяга. Нашийници за жени се използват рядко.

- Отчетете факта, че – попаднала на свобода - жената може да се размножава безконтролно.

- За да изработите условни рефлекси у жената, трябва да постъпите както при другите домашни любимци: за да изпълнява командите ви, отвреме-навреме й обещавайте да й купите нещо.

- Жените, както и котките, обичат да напускат дома, но по правило - винаги се връщат!

- Жените не търпят в къщата друг представител от своя вид и често го нападат. Този екземпляр светкавично бива нахапан и изподран, като при това съществува риск и за онзи, който го е домъкнал в къщата!

- Жените отделят много време в близане на козината си и пощене за въшки.Когато ги видите, че правят това – не им пречете! Защото жена с чиста козина и без въшки изглежда и се чвуства значително по-добре!

- Учените до ден днешен спорят - може ли жената да мисли или не, но до единно мнение по въпроса още не се е стигнало!

- Младите екземпляри имат доста по-активен начин на живот, като често сменят местообитанието си, докато старите все по-рядко напускат къщичката си.

- В изборът на жена трябва да се вземе в предвид не само екстериора, но и характера на екземпляра. В никакъв случай не дразнете непозната жена, защото може да ви се ядоса и дори да ви ухапе!

- Процесът на облагородяване на жената е започнал още в каменната ера, когато мъжете отивали на лов, хващали си диви жени, след което ги опитомявали.

- Жената смята мъжа за собственик на къщата и затова му се подчинява. Ако започне да смята себе си за собственик, то значи вече е непригодна за по-нататъшна експлоатация!

- Ако гаранционният срок е изтекъл, препоръчваме ви да я замените с такава, която по-добре ще изпълнява командите ви!

- На свобода жените бързо подивяват.

- И днес често се срещат диви или подивели екземпляри, които лесно може да познаете по очите!

- Жените имат множество недостатъци, които ги правят негодни за дълга експлоатация. Жената рядко ще се хвърли в блатото, за да донесе простреляната патица и с неохота ще изтича да върне хвърлената пръчка.

- Добре дресираната жена се изправя на задни лапи и издава радостни звуци при завръщането на стопанина вкъщи, облизва го от главата до петите и енергично маха с опашка!

- При правилна експлоатацията жената ще ви служи дълги години, при това – без ремонт и без замени!

Как да задържим нейното внимание?


Спиращият сърцето звън на телефона, който някога сте очаквали с трепет, се превръща в обикновено позвъняване; онези скрити погледи с копнеж се превръщат просто в първото и последното лице, което виждате всеки ден. Трайната любов неизбежно стига до тази фаза: привързаност, която е много по-дълбока, но много по-малко вълнуваща от онова първо безумно влюбване. И наистина, любовта може най-добре да бъде видяна като: страст, романтична любов и привързаност. Тези три стадия са различни като опит, но имат една обща цел: успешно създаване на потомство. Похотта ни праща на лов за потенциални партньори, романтичната любов стеснява фокуса и енергията ни до само един човек, докато привързаността ни окуражава да останем с този партньор достатъчно дълго, за да отгледаме децата си.За да разберем тези три стадия трябва да се замислим какво искаме.

Ако искаме да задържим тази жена, трябва да го направим с:

●привлекателност, чар, обаяние;
●мечти, очаквания, промени, вълнения, създаване на нагласа, плячкосване;
●подхранване на нейните амбиции;
●усърден непрестанен труд;
●доверие, защита, подкрепа, съучастничество;
●добър секс, масажи, прегръдки, гальовност, ласки, признания;
●вкус, аромати, хумор;

Ето Ви и някои препоръки:

Сексът


Един от основните проблеми, които имат жените, е липсата на удоволствие в секса. Еднообразието убива секса . Липсата на любовната игра също. Тогава го няма усещането, че жената е наистина желана и обичана. А това е разковничето на една връзка - да разбереш, че ТИ си единственият за другия!

Човек може да се научи да бъде галантен, да дава и да получава удовлетворение. Грешка е да се говори за предишните връзки. Както и да премълчаваш за това, кое ти е приятно и кое не е. Трябва да покажеш ясно на партньора си какво искаш.Важно е въображението, когато и двамата проявяват някаква изобретателност в отношенията си - не говоря само за сексуални, но и за чисто човешки отношения. Има ли разнообразие, не се налага да се търси друга тръпка, няма никакъв проблем. Всъщност има няколко проучвания, които показват, че двойки, които правят заедно нови и различни неща, са по удовлетворени от връзката си, както и постигат повече романтика в отношенията си, отколкото двойки, които имат по-рутинни навици.

Има много възможности за “освежаване” на връзката. На първо място сред тях са хуморът и сексът.

За”авантюриста” и “домошаря”

Хората обикновено се различават в необходимостта си от нови преживявания. Но най-издръжливите връзки са тези, при които естествените нива на търсене на емоции, независимо дали силни или не, са еднакви при двамата.Тези, които притежават силна склонност да търсят преживявания, са социални личности, обичат да се срещат с хора като източник на преживявания и търсят компания, която е интересна и предизвикателна.
Степента на търсене на нови усещания обикновено е в добро съотношение при щастливо-женените двойки.Най-добрата комбинация е, ако и двамата партньори се нуждаят малко от нови преживявания. “Те са щастливи един с друг и не приемат другия като “навик” Двама авантюристи са ОК за кратко време, но въпреки че партньорът им може да е вълнуващ, те търсят разнообразие навсякъде. И накрая, най-лошата комбинация е авантюрист с домошар, защото те просто не могат да разберат ... да разберат интересите и нуждите на другия”.
Вродената нужда на някой от преживявания не е необходимо да бъде очевидна в началото на връзката, когато любовта сама по себе си е нещо ново и носи собствената си тръпка. От друга страна не е необходимо човек да бъде авантюрист, за да му харесва да прави секс.“Проблемът настъпва, когато сексът стане рутина. В началото може да има голямо привличане между търсача на силни усещания и спокойния човек. Чак по-късно те си дават сметка колко фундаментално различни са.
”Разбира се, в системата може да се постигне някакъв баланс. “Домошарят” може да се научи да прави неща, които по принцип не би избрал. Авантюристът, от своя страна, може да промени нуждите си от развлечения. Но дори и да постигнат съгласие относно това, как ще прекарват времето си заедно и какво ще правят през ваканциите, темпото винаги ще остане незадоволително за един от двамата: дейностите, които биха предпочели, хората, които харесват, интересите им при общуването като цяло – точката на баланса между рутината и спонтанността, между стабилността и разнообразието – е намерена, за да остане различна и да “набие клин” в отношенията.

Ароматите

Ароматни свещи, парфюмирани писма, червени уханни рози – толкова много от любовта минава през носа. Това показва, че един от най-неуловимите, но важни сили, довеждащи любовта при нас, е неподправеният... ... , уникален мирис на тялото. Ако двама души се “помиришат” и не се харесат, те не остават заедно.
Жените обръщат повече внимание как мирише един мъж, отколкото на външния вид, гласа или мускулите. Хората знаят кой парфюм ги „побърква“, но тяхното предпочитание към миризмата на един човек пред друг се дължи на биологически фактори, които действат на подсъзнателно ниво.

Малките жестове и мимики също имат значение, стига да успееш да ги разчетеш. Доказано е, че жените по-лесно "разчитат" мъжете, отколкото обратното. Именно погрешното тълкуване на поведението понякога разваля една започваща връзка. Например: ако една жена е по природа кокетка, мъжът може да тълкува поведението й като определено предизвикателно - и да сбърка. Или пък да реши, че тя просто не е сериозна.

Разширените зеници издават интереса на ухажорките. Черната точка в очите им се увеличава 7 пъти, зърнат ли сексапилен левент, докато при мъжете уголемяването е само 2-3 пъти. Нахаканата наблюдава поведението на своя избраник - на парти, в ресторанта или в киносалона. След първото впечатление тя избира подход и обмисля елегантен начин да привлече вниманието на набелязания.

Запомнете най - важното:

►Винаги изненадвайте една жена-ако ще да ви е гадже от сто години;
►Борете се непрекъснато и никога не си мислете, че една жена е ваша, ако ще да ви е гадже от сто години и да ходи закопчана до горе с пуловер и поло и с библията под мишница;
►Винаги правете секс с нея все едно ви е за пръв път и го правете не по-малко от четири пъти седмично-иначе я забравете;
►Накарайте я да бъде ваш приятел, а не само секс-партньор;
►Създавайте и очаквания, карайте я да мечтае и в центъра на тези мечти бъдете и вие;
►и накрая запомнете-тук няма правила и нещата винаги са на косъм;

Как да задържим вниманието на мъжа до нас?


Да предположим, че една от най-мащабните цели в живота ти – да намериш мъжа на мечтите си, е изпълнена. Той е твой и ти се радваш на пълноценна и хармонична любов, независимо дали отношенията ви са регламентирани с подпис в гражданското или не. Страх те е, че един ден чувствата ви може и да охладнеят и той може да започне да се отдалечава? Не се притеснявай, този страх показва, че любовта е още жива, но имай предвид, че тя е крехка и чуплива и трябва внимателно да се пази и обгрижва. Любовта не е само даденост, тя може да отшуми така, както е дошла, затова трябва да се стимулира и поддържа. Не си мисли, че е достатъчно веднъж да привлечеш интереса на половинката си – той трябва да се държи непрекъснато буден и жив. Затова ние ти предлагаме няколко начина да задържиш вниманието на партньора и да му попречиш да ти избяга.

Не се занемарявай

Дори понякога да ти е лениво и да не ти се ходи на фризьор, маникюр или на кола маска, не можеш да си позволиш да пропуснеш тези процедури. В името на любовта трябва винаги да изглеждаш свежа, отпочинала, красива и поддържана. Пък и нали тези разкрасителни дейности се извършват първо заради собственото ти самоуважение. Когато обаче имаш постоянен партньор винаги трябва да му се представяш в най-добрата си светлина, дори да сте заедно от 10 или 20 години. Позволи му да си мисли, че си божествено прекрасна по всяко време. Дори и в домашна обстановка се опитай да изглеждаш привлекателна. Забрави размъкнатите анцузи, покаралите корени на косата и излющения лак по ноктите. И нека той никога да не те вижда с епилатор в ръка или маска на лицето – просто не го посвещавай в тайните на красотата, представяй му само крайния резултат.


Бъди атрактивна

Естествено, колкото по-ефектна и шикозна си, толкова по-привлекателна си за половинката. Смелите и предизвикателни дрехи ще гъделечкат интереса му по-дълго отколкото скучното и праволинейно облекло. Бъди креативна, експериментирай, прави неочаквани комбинации, играй си със стиловете и бъди всеки ден различна. Днес може да си спортно-екстравагантна, утре бъди стилна като истинска дама, следващия път – невинна лолитка, а после – фаталната жена. Комбинациите между визия и поведение избираш ти, естествено, без да преиграваш и да изневеряваш на собственото си „аз“.


Бъди свежа

Свежият стил и поведение са много важни в една развиваща се и продължаваща във времето връзка, за да се запази тя трайна и жива. Мислиш ли, че ако си мърмореща, вечно мрачна и неудовлетворена, това ще се отрази благоприятно на връзката ви? Разбира се, че не. Доброто настроение, ведрата настройка, позитивната нагласа и добрият тонус ще дадат импулс на връзката. Логично е да си по-привлекателна за другата страна, ако си свежа и усмихната, всеки предпочита да общува с хора, които му вливат енергия. Още повече, че любимият ти, предполага се, ти отделя солидна част от времето си.


Бъди изненадваща

Това е ключът към успеха на една връзка с течение на времето. Не си позволявай да му омръзнеш или доскучаеш, старай се да си му интересна непрекъснато. Това, разбира се, не означава да се правиш на шут или да разиграваш заплетени сюжети. Просто го изненадвай – оригинално блюдо за вечеря, екстравагантен тоалет в яркочервено, билети за екзотична екскурзия, нестандартна подредба на дома или каквото въобще ти хрумне. Въпросът е да бъдеш изобретателна и комбинативна.


Бъди страстна

Всеизвестно е, че истинската жена е както добра готвачка, така и добра любовница. Нали знаеш, че любовта на мъжа минава през две места – през стомаха и …през либидото. Не позволявай инерцията да те завърти в интимно отношение и да занемариш отношенията си. Бъди активна и провокираща. Шокирай го – с шармантно бельо, с повече ласки, с агресивно поведение в леглото. Ще видиш, че всяко разнообразие ще му хареса и така ще поддържате пламъка жив задълго.


Бъди загадъчна

Всяка истинска дама трябва да носи своите малки тайни. Никога не му се разкривай изцяло и докрай. Загадъчното и мистериозното винаги привлича и е секси. Това не значи да си дръпната, резервирана и на дистанция. Просто никога не издавай арсенала си от женски похвати и дребни хитринки. Ако той се чуди как успяваш винаги да си в перфектна форма и на линия, остави го да си задава въпроси. Не го посвещавай в твоите малки тайнства – това ще те направи по-сладка и желана.


Бъди разбираща

В крайна сметка всичко, което искат мъжете, се свежда до едно – разбиране, търпение и доверие. Ако искаш да сте дълго време заедно и нещата между вас да вървят гладко и равно, разбирай го. Не бъди равнодушна към неговите желания и проблеми – приемай ги като твои лични. При условие, че има проблеми в службата – нека ти разкаже и потърсете заедно разрешение. Ако е във финансово затруднение, не го насилвай да ти прави големи подаръци, сведи временно разходите си до минимум или просто ти поемай по-голямата част от разноските. С времето ще се убедиш, че този подход винаги помага и щедростта ще се върне при теб под формата на добро отношение и любов.


С помощта на тези тактики и на твоите собствени, които си изработила с времето, опитай се да задържиш любовта на живота си възможно по-дълго при теб и да се радваш на пълнокръвна връзка. Не забравяй, че всички отношения са уникални и индивидуални, затова действай не толкова по писани правила, колкото по интуиция и вътрешен импулс.


И повявай във вечната любов!

За калявянето


Каляването на организма е важно

С малко усилия можете да засилите устойчивостта си срещу простуда и инфекции. Постоянствайте с гимнастика, фрикции, хладки и контрастни душове през всички сезони.
Закаляването има много голяма роля за повишаване на защитните сили на организма спрямо простуда и инфекции. Вярно най-подходящият период за тази цел е лятото, но с много прости и ефектни процедури можем да се занимаваме целогодишно, включително и през зимата.
Ако времето навън е лошо, можем да се закаляваме чудесно и в домашни условия.
Достатъчно е само да отворим прозореца и да поиграем гимнастика или да изпълним Любимия си комплекс от аеробни упражнения, облечени в леко спортно облекло.
Най-силен и закаляващ ефект обаче има водата. По-слабите и изнежените хора „Задължително": трябва да започнат закаляващите процедури с обтриване на тялото с мокра хавлиена кърпа. Започва се с ръцете и шията, а след това се преминава към гърдите, корема, гърба и краката. При обтриване на корема се правят кръгове движения по посока на часовниковата стрелка. В началото продължителността на закалителните процедури не бива да надхвърля 4-5 минути.
Задължително след обтриването с мокра кърпа трябва да се прави със суха хавлиена кърпа, докато усетите разливане на приятна топлина по тялото си. Температурата на водата, с която се мокри кърпата, зависи от степента ви на закаленост. Обтриването е чудесен масаж на кожата, предизвиква приток на кръв към нея, което подобрява храненето й.
След интервал от половин-един месец, когато вече се чувствате по-закалени и по-устойчиви на студ, можете да преминете към обливане на тялото с вода, чиято температура е близка до тази на човешкото тяло. Времетраенето в началото е кратко – от 1 до 3 минути. С течение на времето продължителността се увеличава а температурата на водата се понижава. След приключване на процедурата задължително направете обтриване на тялото със суха хавлиена кърпа.
Рязкото кратковременно обливане със студена вода не успява да отнеме много топлина от организма, но оказва мощно положително въздействие върху имунната и върху нервната система.
Най-силен закаляващ ефект имат душовете с хладка и със студена вода и контрастните душове, при които се редуват топла и студена вода. Задължително се започва с топла и се завършва със студена, като продължителността на топлите душове е 20-30 секунди, а на студените – 5-10 секунди. Топлата вода се сменя със студената поне 3-4 пъти.
Контрастните душове и фрикциите са противопоказани при тумори, нарушено кръвоснабдяване на мозъка, тромбофлебит, хипертония и други заболявания на сърдечносъдовата система, както и при всякакви остри заболявания. От тях жените трябва да се въздържат и по време на менструалния цикъл.

Мигрената

Мигрената представлява силно главоболие, обикновено придружено и от други симптоми. Тя може да продължи до три дни, през които човек е неспособен да изпълнява всекидневните си задължения. Установете и избягвайте факторите, които провокират мигренозен пристъп. Но при настъпването му потърсете облекчение чрез природни методи.

Около осем процента от населението на Земята страда от мигрена. Тя засяга по-често жените, отколкото мъжете, главно поради колебанията в нивата на хормоните преди и след месечен цикъл, по време на бременност и през менопаузата (въпреки че някои жени тогава чувстват облекчение).


Първият пристъп обикновено се появява в късното юношество или към 20-25 годишна възраст, а понякога и по-рано. Рядко симптомите започват над 50 години. С времето пристъпите намаляват и отслабват и почти не се срещат при хора над 65-годишна на възраст.

Мигрената се провокира от определен вид дразнител, предизвикващ спазъм на артериални съдове в мозъка, които впоследствие се разширяват. Между пристъпите нивото на серотонин в мозъка спада, а по време на самото главоболие се повишава.


ПРИЧИНИТЕЛИ НА МИГРЕНА

Един или няколко от изброените фактори провокират мигренозните пристъпи:


• Определени храни, предимно сирене, шоколад, червено вино, пържени ястия и цитрусови плодове.

• Ниско ниво на кръвната захар поради глад или прекомерен прием на рафинирани въглехидрати.

• Обезводняване.

• Стрес, шок или притеснение.

• Недоспиване.

• Ярка или цветна светлина.

• Силен шум.

• Климатични промени.

• Сух климат или топъл, сух вятьр.

• Хормонални промени.


Същото се отнася и за равнището на други невротрансмитери като калций и магнезий

Симптомите варират според индивида, но за всички е характерна жестока, пулсираща болка от едната страна на главата. Възможно е пристъпите да са предшествани от траещи до час странни усещания (аура), например про-блясващи светлини, зигзагообразни линии или сляпо петно в полезрението. Щом главоболието започне, мнозина усещат гадене и повръщат или стават свръхчувствителни към светлина и звуци. Други евентуални симптоми са световъртеж, изтръпване и безчувственост.


ПРОФИЛАКТИКА

Установете чрез наблюдение кои фактори провокират пристъпите и сведете въздействието им до минимум. Например ако мигрената е свързана със стрес и предменструални хормонални промени, не планирайте в този период важни събития. Ако сте забелязали, че оплакванията ви са свързани с проблеми при пътуване, избягвайте да се храните обилно преди дълъг път. В случай че пристъпите се появяват периодично - на 10 до 40 дни, не допускайте в „критичните дни" фактори, провокиращи състоянието.


Хранителен режим:
При небалансирано хранене вероятността от мигренозен пристъп е по-голяма, затова употребявайте храни, богати на витамин В, (рибофлавин): пълнозърнести продукти, жълтьци, прясно мляко, спанак и крехко месо. За да избегнете колебанията на кръвната захар, яжте малко, но често, като подбирате бавносмилаеми сложни въглехидрати (пълнозърнести и бобови), вместо храни, съдържащи бяло брашно или захар. Сладките и рафинираните продукти бързо повишават нивото на кръвната захар, а след това тя рязко спада като подобни колебания предизвикват мигренозен пристъп при някои хора.


За да установите кои храни провокират състоянието, няколко седмици записвайте подробно всичко, с което се храните. Някои, страдащи от мигрена, имат непоносимост към тирамин -аминокиселина, която е сред вероятните причинители поради влиянието си върху кръвоносните съдове в мозъка. Тя се съдържа в следните храни: шоколад, сирене, говеждо месо, черен дроб, яйца, бира, червено вино и други продукти, в които е налице ферментация, както и в някои плодове и зеленчуци (банани, портокали, сливи, бакла, спанак, домати и др.).

Причина за пристъпа може да бъде и хранителна алергия (най-често от пшеница, прясно мляко, сирене, домати, портокали и картофи) или прием на чай, кафе, кока-кола и други напитки, съдържащи кофеин.


Една особеност обаче пречи на точното установяване на причината, която провокира пристъпа. Преди настъпването на същинското главоболие вече нарушените нива на невротрансмитерите пораждат желание за определени храни. Следователно това, което сте консумирали иепосредствено преди пристъпа, не е действителният виновник за него, въпреки че симптомите се появяват точно след употребата му.


Чувствителност към светлина:
Отблясъците от вода, сняг и друга повърхности провокират пристъп на мигрена при хора, които са свръх-чувствителни към светлината. За тях се препоръчват слънчеви очила с поляризиращи стькла и висококачествени лещи.


Ако проблемът се явява заради компютърния екран, регулирайте нивата на контраст и яркост, за да избегнете ефекта на отразяването. Понякога пристьпите се предотвратяват, ако наоколо преобладават сини или зелени тонове, което лесно се постига с определени лещи.


Качеството на въздуха:
При много сух въздух се увеличава концентрацията на положително заредените йони, които повишават нивото на невротрансмитера серотонин, а неговите стойности се покачват по време на мигренозен пристъп. Отрицателните йони облекчават симптомите и съкращават тяхното времетраене. За това, за да повишите концентрацията на тези йони, проветрявайте често, отглеждайте много стайни растения и използвайте овлажнител за въздух и/или йонизатор.


Стрес:
Той е сред най-честите причинители на мигрената, затова се научете да го контролирате. За целта особено полезни са релаксиращата терапия, масажът, йогата, медитацията и ароматерапията. Някои хора се справят с напрежението, но получават пристъпи след като то отмине, затова е добре да потърсят по-ефективни техники за неговото преодоляване.


Хранителни добавки:
Съществуват доказателства, че 5-хидрокситриптофанът, форма на аминокиселината триптофан, предотвратява мигрената. Пийте три пъти дневно по 100 мг. Някои хора обаче получават гадене от него. Ако вземате антидепресанти, се консултирайте с лекуващия си лекар. Препоръчителен е също и приемът на хранителни добавки като магнезий и калций, а също и на витамин В2 (рибофлавин).


Билколечение:
Определени вещества в горчивите листа на моминската вратига притежават противовъзпалителен и съдоразширяващ ефект. Ако усещате приближаването на пристъпа, добавете към сандвич 2-3 листа от растението, за да избегнете неприятния му вкус или вземете таблетка или капсула с билков екстракт. Възможна е всекидневната му употреба за дългосрочна профилактика. Не ползвайте билката, ако сте бременна, кърмите или сте алергична към нея.


Лечебна прохлада
Облегнете глава на термофор, пълен със студена вода, или го заменете със студен душ или обливане на главата.


Акупресура против мигрена
Натиснете за 7-10 секунди с палци участъка между веждите (точка ин-тан). Докато натискате се отпуснете и дишайте дълбоко В добавка натиснете точка ЧД 3 в горната
част на стъпалото, в ямката, където се събират костите на първия и втория пръст.


ЛЕЧЕНИЕ

Почивка и сън

Легнете в проветрено и затъмнено помещение веднага щом усетите приближаването на мигренозния пристъп. По този начин или ще успеете да го предотвратите, или поне ще намалите интензивността му.


Билколечение
В случай на оплаквания чаят от розмарин, маточина или мента оказва спазмолитичен ефект и облекчава симптомите.


Ароматерапии
Ако усещате приближаването на пристъпа, добавете към две чаени лъжички масло от сладък бадем по една капка масло от мента и лавандула. Втрийте леко част от сместа в областта на слепоочията и отзад на врата.


Топло и студено
Поставете студен компрес върху челото или врата. Ако той не помогне, редувайте студени и топли компреси. Започнете със студен на челото и топъл на врата и сменяйте места им на всеки две минута. Повторете процедурата шест пъти.


Друг метод
При мигрена помагат също и краниалната остеопатия или краниосакралната терапия, а методът на обратна биологична връзка и методът Алекзандър намаляват предразположеността на организма към подобни пристъпи.


Ароматерапевтичен компрес
Когато сте под стрес, поставяйте всекидневно компреси на челото и слепоочията. За целта добавете в малко вода няколко капки масло от лавандула или майорана, потопете в сместа парче памучен плат изцедете го добре и наложете на посочените места.


КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

• Мигрената се появява редовно и пречи на всекидневните ви занимания.

• Приемате орални контрацептиви.

• Картината на мигренозните пристъпи се променя.


Незабавно потърсете лекар, ако:
• За първи път главоболието ви прави напълно безпомощни и недееспособни.