
Необходимо е да се направят няколко уточнения във връзка с погрешни схващания:
- Витамините НЕ заместват храната. Дори напротив- те не могат да бъдат асимилирани без поемане на храна!
- Витамините не са хапчета, повишаващи енергията и не притежават собствена калорична или енергийна стойност!
- Хората не могат да вземат витамини, да спрат да се хранят и да очакват добро здраве!
- Витамините не са заместители нито на въглехидрати, нито на протеини (или каквито и да е други нутриенти- минерали, вода, мазнини)!
- Витамините сами по себе си не са елементи на структурите в нашия организъм!
Витамините са компоненти на ензимната ни система- те активизират и регулират метаболизма и настройват организма за функциониране при висок коефициент на полезна работа. В сравнение с поемането на други хранителни вещества, количеството на приетите витамини е минимално. Същевременно недостигът дори на един витамин може да постави в опасност целия човешки организъм.
Функции на витамините
витамин | функции | източници |
---|---|---|
Витамин А | Спомага за здравината на костната система, участва в оксиредукционни процеси в тъканите. Макар и косвено, подпомага белтъчния синтез, а така също участва в мастната и въглехидратната обмяна. | рибено масло, хайвер, краве масло, яйчен жълтък, тиква, моркови |
Витамин B1 | Участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Поради тази своя функция той играе голяма роля за отстраняването на натрупаните недоокислени продукти в мускулите и кръвта. Затова е подходящ и за бързо отстраняване на мускулната треска. | кореноплоди (картофи, моркови, лук, чесън), зърнени храни и пълнозърнести продукти, спанак, месо, мляко |
Витамин B2 | Има голямо биологично значение поради участието си като коензим в голяма група ензими. Подобрява тъканното дишане при големи физически натоварвания и помага в борбата против мускулни схващания. | люспите на зърнените храни, мляко, спанак, бирена мая, яйчен жълтък, черен дроб и други. |
Витамин B3 (витамин РР) | Явява се коензим в дихателните окослителни процеси на клетката. Има пряко отношение към процесите на възбуждане и задържане в кората на главния мозък. Подобрява храносмилателната функция на стомашно - чревния тракт. | зърнени храни, ядки, черен дроб |
Витамин B5 | Заема твърде важно място в почити всички звена както на асимилационни, така и на десимилационни обменни процеси в организма. | кисело мляко, дрожди, зърнени храни, бобови култури, черен дроб, зеле, моркови и др. |
Витамин B6 | Особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави задължителен в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда. | месо, зърнени храни, черен дроб, яйчен жълтък, плодове и зеленчуци. |
Витамин B12 | Стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено. | черен дроб, бъбреци, месо, яйчен жълтък |
Витамин B15 | Повишава възможностите за използване на кислорода от организма, както и устойчивостта на кръвоносните съдове към хипоксия(кислородно гладуване). | Обикновено се приема медикаментозно, като подходящ за целта е калциевия пангамат. |
Витамин C | Участва активно в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна на организма, стимулира синтеза на някои важни хормони(например адреналин) и повишава активността на редица ензими. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите. | плодове и зеленчуци (особено шипката, касисът, цитрусовите плодове и доматите), магданоз, целина и др. |
Витамин D | Bзима участие в изграждането на костите и контролира снабдяването им с калций(противорахитичен витамин). Предпазва организма от излишни загуби на аминокиселини и фосфор чрез урината. | храни от животински произход, най-вече рибено масло |
Витамин E | има антистерилитетен ефект и регулира нормалното развитие и функцията на половите органи и износването на плода. (затова се препоръчва за половите атлети :)) Участва в мастната обмяна и синтеза на хемоглобин. Това което го прави особено важен в културизма е благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. От една страна той помага поддържането на високо енергийно ниво, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен. | зародишите на покълващите зърна, зелените части на растенията, растителните масла и яйчния жълтък. |
Витамин H (биотин) | Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и масните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма. | яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците, тъмнозелените зеленчуци, бирената и хлебната мая. |
Витамин K | Участва в съсирването на кръвта, а така също и в процесите на окислително фосфорилиране (т.е. активно участва в разграждането на въглехидратите). | листни храни - зеле, спанак, коприва; цветни зеленчуци - моркови, домати, тиква. |
Витамин P | Това е витаминоподобно вещество. Стимулира действието на витамин С. Може както да повишава, така и да понижава пропускливостта на капилярите. | спанак, шипки, магданоз |
Няма коментари:
Публикуване на коментар