Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

петък, 15 октомври 2010 г.

Пресмятане на овулацията

Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова.

Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетката годна за оплождане. Процесът настъпва 14 дни преди края на цикъла или средно от 24 до 36 часа след повишаване на Лутеинизиращия Хормон. Продължителността на процеса трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа.

Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене.

Методите за определяне на дните на овулация са няколко. Най-простият начин е “Календарният метод”. При цикъл траещ 28 дни, овулацията ще настъпи на 14-я ден. Ако е по-продължителен, например 30 дни, извадете 14 дни и се получава 16-ти ден на овулация. Начинът на определяне е приложим само ако имате редовен цикъл.

При “Температурния метод” се наблюдава повишаване на “базалната температура” с до 0.2 C. За целта е нужно да измервате температурата си всяка сутрин, преди да сте станали от леглото. Предварително трябва да сте запознати с температурните колебания на вашия организъм. През втората половина на цикъла се наблюдава по-висока температура от тази през първата. Базалната температура се покачва от 12 до 24 часа след пукане на фоликула и е над 37 С. Методът не винаги може да е точен, защото за повишаване на стойностите влияят и други фактори, като например инфекции, преумора, прием на алкохол и др.

Друг начин за определяне е посредством цервикалният секрет. Три дни преди овулация и един ден след нея, се наблюдава увеличение на секрета, който се образува в шийката на матката. Той е точлив, слузест и прозрачен. Основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката. Както при предишния метод се правят наблюдения всеки ден и определянето му не винаги може да е точно, поради влияние на други външни фактори, като например настинка.

“Слюнчест метод” е подобен на принципа на увеличаването на цервикалната слуз. Наблюдава се промяна в количеството и състава на слюнката. В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна.

Препоръчително е за по-точното определяне на овулационните дни да комбинирате някои от изброените методи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар