Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

петък, 22 октомври 2010 г.

Масажът...

Приглушена светлина. Тиха и уютна стая, в която едва долавяш акордите на релаксираща музика, смесена с природните звуци от пенлив ручей, чуруликащи горски птици или капчици дъжд.
И всичко това е само малка част от обстановката, в която ще ви посрещнат ако си подарите онова, от което имате най-много нужда след стресиращото ежедневие, грижите за дома или проблемите в работата. Душата ви отдавна копнее за поне час, който да бъде само ваш. Час, в който ще забравите за всичко и всички, час, в който важната ще сте само вие, защото сте го заслужила. И ако поне веднъж в месеца не си позволите удоволствието, наречено масаж никога няма да разберете какво означава наистина пълно отпускане – на тялото и на умът ви.

Още древните египтяни и вавилонци използвали масажни техники. Чрез тях индийците придавали гъвкавост и пластичност на тялото, за да овладеят Камасутра, а гърците съчетавали масаж и спорт, за да поддържат мускулите си.

Това е и една от най-приятните процедури, които притежават и физиотерапевтичен ефект. Той активизира и собствените защитни сили на организма, стимулира лимфната система, спомага за освобождаването на токсините от организма. Но може би най- важното последствие от него остава премахването на стреса, напрежението и умората. Забелязали ли сте колко често самото докосване на някои ни действа успокояващо? Е, подобно е и действието на масажа. Лошото само е, че в днешния високо технологичен свят много от нас подценяват действието на човешкия допир.

Безкрайно разнообразни и с различно действие са масажите в зависимост от силата на натиска е ефектът, който
търсите. Няколко, обаче са най-разпространените и масово практикувани в България.

Масажът с мед е сред най-търсените, тъй като действието му е благотворно за организма на всеки от нас. Той представлява оригинална лечебна методика, която се използва с цел да се извлекат ненужните и токсични вещества през кожата на човека. За тази цел
се използва пчелен мед, който се нанася върху кожата на тялото и чрез специфични масажни похвати се извличат вредните токсини задържали се в подкожните тъкани на човешкото тяло. Ефектът от масажирането с ръце на намазания с пчелен мед гръб е "изсмукване" и "изпомпване" от тъканите на тялото на натрупаните с години токсини.

Точковият маса
ж се изпълнява по рефлекторните точки на мускулите, които предизвикват болка. Натискът с пръсти дезактивира болезнените точки напълно и намалява усещането за болка. Масажът трябва да бъде изпълнен задължително от кинезитерапевт, запознат в детайли с това кои точки на тялото за кои системи на организма отговарят.

Масажът с горещи камъни е едно удоволствие, което трябва да си доставите поне веднъж в живота, тъй като усещането е неповторимо, но за съжаление в България той е все още значително по-скъп. При него се използва вулканичен базалт, нагрят п
ри температура 50- 60 градуса С. Върху определени точки на гърба се поставят нагрятите камъни и така топлината ускорява отпускането на мускулите, което осигурява пълна релаксация. През това време масажистите се съсредоточават върху точките на ходилата, което допълнително отпуска цялото ви тяло.

Тайландският „Foot” масаж - е древен метод, с който чрез палци и пръсти се стимулират над 7500 нервни окончания по всяко стъпало.

Така наречениятКласически масаж е най-често предпочитан от клиентите на кинезитерапевти. При него се използват методите за леко натискане, разтриване и изглаждане, като всичко това се прави с различни ароматни масла и
кремове.








Рефлексологичния масаж се използва най-често за премахване на главобол. При него се масажират рефлекторните точки, разположени по ходилата и китките на ръцете и свързани с останалите части от тялото. Той възстановява мускулните функции без пряк масаж върху проблемната област.


И въпреки, че не спада точно към масажите шоколадовата терапия е най-търсената и съответно предлагана в различните салони. Процедурата започва с лимонов пилинг на цялото тяло, съставен от минерални соли и лимонов екстракт, който почиства кожата от горния слой мъртви клетки. Едновременно ревитализира, овлажнява и подхранва кожата. Процедурата се извършва със специална шоколадова смес, приготвена от какао на прах, бадемово и какаово масло. Какаото съдържа естествени антиоксиданти, които оказват благоприятно въздействие върху цялото тяло.

И когато следващият път отново решите, че масажът е нещо, без което може да минете нека ви кажа само, че 5-минутният масаж оказва върху организма ни по-голямо влияние от 20 минутна почивка, а работоспособността на уморените мускули нараства от 3 до 7 пъти.


Източник: http://krasota.rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар