Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

вторник, 6 юли 2010 г.

Таласотерапия - лечение с морска вода

Таласотерапията представлява лечение с морска вода.

Морската вода прите- жава уникален състав от минерални соли и олигоелементи. Минералните соли в морската вода са пре- димно хлориди, сул- фати, карбонати, остана- лите са съединения на силиция, фосфор и орга- нични вещества.
Соленият вкус на водата се дължи на наличието на натриев хлорид, а горчивият на магнезиев хлорид, натриев сулфат и магнезий.
Освен минералните соли и органичните вещества моската вода съдържа и азот, кислород, въглероден диоксид.Именно поради богатия състав на морската вода все още в лабораторни условия не е възможно тя да бъде получена по лабораторен път.
Заради богатия състав морската вода притежава терапевтични за организма и кожата свойства. При престой във водата в епидермиса проникват електролити, които променят средата и повишават реактивността на тъканите, като активизират обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките.
Най-ефективно морската вода се попива от кожата през потните жлези след прекратяване на потоотделянето. Ето защо се налага преди баня с морска вода да се проведе престой в сауна. В този случай се поемат около 10 мл вода от кожата. Колкото и малко да изглежда това количество, то е достатъчно, за да предизвика реакция от страна на организма, подобна на стрес. При това нервната система получава мощен импулс и морфологичната картина на кръвта и артериалното налягане се стабилизират.
Къпането в морето влияе благоприятно и на работата на вътрешните органи, намалява хипертонуса на мускулите и спомага нормализирането на метаболитните процеси. Налягането на водата подобрява кръвоснабдяването на сърдечно-съдовата система: съкращава се честотата на пулса, което намалява стресовата натовареност на сърцето.

Минерално богатствo

Солите и олигоелементите на морската вода се попиват от порите на кожата като я реминерализират. По този начин се спомага балансирането на физиоличните процеси в кожата.

Въздействие на минералите на морската вода:

- магнезият повишава периодът на жизненост на клетките и забавя процесите на стареене,
- натрий – нормализира кисело-алкалния и воден баланс на кожата,
- калий – спомага образуването на нови млади клетки, подобрява адсорционните свойства на кожата,
- желязото – участва в производството на пигмента меланин и доставката на кислород в кожата,
- калций – под влиянието му текат по-бързо възстановителните процеси на кожата, осигурява защита от инфекции и извежда от организма токсини и други отпадни продукти от разрушителния процес на мастните клетки,
- сяра – предпазва кожата от възпалителни заболявания,
- бром – действа като антисептик,
- силиций – укрепва капилярите и стимулира растежа на косата,
- фосфор – е необходим за здрави нокти, коса и зъби.
- йод – катализатор на органичните процеси и обмяната на веществата,
- цинк – предпазва от развитие на себорея и пърхут и забавя процесите на стареене на кожата.


Източник: puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар