Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

вторник, 6 юли 2010 г.

Сънят и всичко останало

Сънят е естествен и необходим процес за почивка и възста - новяване на организма.
Всяко прекъсване на съня, късно лягане, недостатъчна продъл - жителност на нощния сън води до физически и психически стрес, здравословни проблеми и... наддаване на тегло.
Погрешно е популярното мнение, че хората, които обичат да поспиват по - дълго са склонни към напълняване. Напротив, резултатите от американско изследване на 70 000 жени, продължило 16 години, показва, че рискът от напълняване при тези, които отделят само по 5 часа за сън в денонощието е 32 %, а от затлъстяване 15 % по - висок в сравнение с жените, които спят по 7 часа.
За да работи организмът пълноценно и да функционират системите му в норма, той се нуждае от здравословен начин на живот, който включва необходимото количество сън.
При недоспиване основната опасност за здравето е развитие на сърдечно - съдово заболяване.
За да запази функционирането си на режим бодърстване при недоспиване, организмът намалява количеството енергия, която изразходва. Това естествено е свързано със забавяне на всички обменни процеси в организма, което като резултат води до наддаване на тегло. Лошите новини обаче не спират до тук. Недоспиването е причина за отделянето на кортизон – хормонът на стреса, чийто ефект е изпитване на глад от бодърстващия организъм.
Според Американската асоциация по съня, хроничното недоспиване сериозно накърнява метаболизма на организма, влошава общото здравословно състояние и води до добавяне на допълнителни килограми.


Безсънието

Като безсъние се отбелязват редици разстройства на съня, които се отразяват на неговата нормална продължителност. Безсънието може да засегне всеки независимо от възрастта. По - засегнати са жените, отколкото мъжете в зряла възраст. Причини за безсънието могат да бъдат физически фактори или емоционални преживявания. То води до проблеми като намалена работоспособност, депресия, раздразнителност и др...

Как се отразява безсънието на организма?

Влияе на обмяната на веществата и способността на храносмилателната система да усвоява въглехидратите, което е свързано с рязкото покачване на кръвната захар и високо ниво на инсулина. Резултатът – наддаване на тегло.
Възможно е да се развие резистентност към инсулина, което да повиши риска от развитие на диабет.
Освен това безсънието понижава нивото на отделяния хормон на растежа, който регулира съотношението на мазнините и мускулите в тялото.
Липсата на сън оказва влияе на кръвното налягане като го повишава, което става предпоставка за сърдечно - съдово заболяване.


Сън, хормони и излишни килограми

При изследване на връзката между липсата на сън и наличието на допълнителни килограми, учените стигат до извода, че недоспиването влияе на синтеза на гренлин и лептин, които са отговорни за чувството на глад и усещането на ситост. Просто казано: лептинът подтиска апетита, гренлинът го стимулира.
Когато се наруши баланса между гренлина и лептина, се изпитва постоянно чувство на глад, което трудно може да бъде контролирано с каквито и да било погълнати количества храна. Когато недоспиването се превърне в хроничен проблем, нивото на гренлин се покачва, а на лептина – спада, което и води вече до „вълчи глад“. Резултатът е ясен – наддаване на тегло, заради системно преяждане.
Първата стъпка, за да се спре напълняването и да се отслабне, е да се открият причините за нарушен сън. Те обикновенно се поддават бързо на лечение. За да се подобри качеството на съня е необходимо да се повиши двигателната активност, да се намали консумацията на алкохол и кофеин.
Има случаи, когато нарушеният сън е свързан със здравословни проблеми като обструктивна апнея, увеличени сливици, запушен нос, които възпрепятстват нормалният приток на въздух.

Медикаментите, които се изписват при нарушен сън, имат страничен ефект – напълняване, който следва да се обсъди с лекаря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар