Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

вторник, 6 юли 2010 г.

Смехът е здраве

Причините за смеха, в това число и заразителния смях, се крият вероятно в еволюцията на човека.
Човекът е единственото съ- щество, способно да се смее, като възрастният човек го прави средно 17 пъти дневно.
Естественият смях е спонтанна реакция на хумора и носи физиологически, психологичес- ки и физически ползи.
Доброто здраве е една от многото ползи от смеха. Той намалява нивата на стреса, като редуцира нивата на хормоните, които го предизвикват, а също така помага да се справим със сериозни заболявания.
Отнесен към физиологията на човека, смехът е смятан за здравословен, защото понижава кръвното налягане, увеличава кръвообращението и обогатява кръвта с кислород.
От физически аспект, фитнесът, в резултат на смеха, е полза, позната на малцина.Учени са изчислили, че ако се засмеем 100 пъти, това се равнява на 10-минутна тренировка с уред за гребане или 15 минути каране на велоергометър. В смеенето участват мускули от диафрагмата, корема, гръдния кош, лицето и врата.
Друга полза от смеха е че той подобрява психичното ни здраве. Има възпиращо действие върху негативните емоции, като гнева, страха и тъгата, които биха могли да причинят биохимични промени в тялото на човека, имащи вредни последици.
Смехът ни дава изход от тези негативни състояния и ни предоставя механизъм за справяне с трудните и стресиращи ситуации.

Съвети как да превърнем смеха в наш постоянен спътник:

- Постарайте се дори и в най-неприятна ситуация да откриете нещо смешно.
- Представете си как тази ситуация ще ви я разкаже някой комик или се опитайте вие да я предадете на приятелите си с чувство за хумор.
- Ако имате възможност да гледате комедия или екшън - изберете комедията.
- Поставете в дома си забавни вещи или такива, които ви навяват смешни спомени, така че като ги погледнете, да ви накарат да се усмихнете.
- Дори и да не ви е до смях, опитайте да се насилите и да се усмихнете. Дори това само по себе си ще ви накара да се почувствате по-добре.
- Срещайте се колкото може по-често с хора, които имат силно чувство за хумор и ви карат да се отпуснете.
- Опитвайте се, когато слушате някой виц или забавна история, да вкарате въображение и да си представите колкото се може по-реално случката като действителна - това обезателно ще ви накара да се смеете повече.
- Смехът винаги е полезен, смехът е здраве. Всеки осми човек признава, че смехът го прави щастлив.

Американски специалисти установили, че колкото по-широко се усмихва човек и колкото по-дълбоки са бръчиците около очите, толкова по-дълго ще живее. Затова, усмихвайте се много и искрено и не обръщайте внимание на "пачия крак" около очите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар