Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

сряда, 7 юли 2010 г.

Кафето - една от най-популярните напитки в света.

Има много теории за влиянието на кафето върху човешкия ор- ганизъм.
Например италиански експерти казват, че пиенето на кафе в умерени дози стимулира концентрацията и влияе добре на здравето. Изследване на учени от Южна Корея, Германия и Япония показва, че дори ароматът на кафе помага на мозъка да се справи с последствията от стреса, предизвикан от недоспиване. Други учени от Великобритания са установили, че чаша кафе в работно време, вместо да сваля напрежението понижава работоспособността и затруднява колективната работа. Според финландски учени редовната употреба на кафе все пак води до значително по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. Като цяло консумирането на кафе в умерени количества се смята за полезно. То тонизира, освежава и облекчава храно- смилането. Проблемите започват, ако пиете повече от 3 кафета на ден. Тогава може да се появят сърцебиене, треперене, повишена нервност, дори страхове невроза. Кафето наистина има доста променлива репутация, както сред потребителите, така и сред специалистите, които правят опити върху неговите положителни и отрицателни свойства. Въпреки това има достатъчно доказателства, че при определени условия и при много хора, то може да бъде наречено лек стимулатор и дори антидепресант.

Ето някои от неговите полезни свойства, които трудно могат да бъдат оспорени:


1. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.

2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. 1-2 чаши кафе дневно повишават настроението и с това общото здравословно състояние. Това свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Но с тази напитка не бива да се прекалява - известно е, че тези, които изпиват повече от 3 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника.

4.
Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият болестта на Паркинсон.

5. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти.

6. Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки и в такива ситуации действа по-ефективно отколкото аспирина.

7. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната дейност. Според ново изследване, 2-3 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания.

8. Тези, които обичат кафе, не трябва да се тревожат за своята памет в напреднала възраст. След 60 години такива хора страдат по-малко от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Учените предполагат, че вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

10. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от ароматната напитка хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези, които пият редовно кафе – вероятно заради привикването.


11. Кафето (при определени ситуации!) е полезно дори за децата - през 1999 г. официално бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата (в случай на внезапно спиране).

12. С помощта на кафето можете да се намалят посещенията при стоматолог. Но главното условие е кафето да се пие чисто – без захар и мляко. Печените кафеени зърна притежават способността да унищожават бактерията Streptococcus mutans, която е една от причините за образуването на кариеси.

Въпреки очевидните предимства от употребата на кафе, не е необходимо специално да ставате негов фен. Особено ако до този момент не сте били негови привърженици.

А страстните любители на кафето не бива да прекаляват с него въпреки многобройните изследвания, доказващи ползата от употребата му, тъй като количеството действа напълно индивидуално и в този смисъл непредсказуемо.

Ограничения


Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да се спре употребата му от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.
Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопаузата. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопороза, за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури.
Прекомерната консумация на кафе увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар