Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

вторник, 6 юли 2010 г.

Интересни факти за оплешивяването

Загубата на коса е чест проблем. При около 85 % от мъжете се появява проблем с косата – оплешивяване в различна степен, оредяване или изтъняване на косата към 50-годишна възраст според данни на Американското дружество по загуба на косата. Някои мъже губят косата си преди да навършат 21 години.

Носенето на шапка и оплешивяване – има ли връзка?

Битува погрешната представа, че носенето на шапка, особено на спортните модели, води до оредяване на косата. Всъщност нито носенето на шапка, нито прокарването на пръсти по темето при носенето й, както и ресането, бръсненето, усукването й или фризирането й, не се разглеждат като причини, водещи до оплешивяване. Единственото изискване е да се избягва прекаленото грубо третиране на косата.

Тютюнопушенето се отразява на гъстота на косата.


Клинични проучвания показват връзка между вредния навик и скоростта на развитие на загуба на косата и влошаване на процеса на оплешивяване. Какъв по-добър повод да се откажат цигарите?

Дали оплешивяването е показател за здравословното състояние

В повечето случаи не се откриват признаци, които да показват наличие на здравословен проблем. Смята се, че загубата на коса не показва риск за здравето. Оредяването на косата обаче е свързано с неприятни емоционални преживявания, които се отразяват на общото излъчване на лицето и допълнително състарява, а по-голото теме и без това прибавя години към възрастта на мъжа.

Какви са причините за загуба на коса при мъжете.

При повече от 95 % от мъжете, чиято коса оредява, се намира наследствена причина. Оплешивяването се изявява, когато се получат съответните гeни и от двамата родители. В останалите случаи причина може да бъде приемът на медикаменти, прекомерен внос на витамин А или недостатъчно пълноценен на белтъчини хранителен режим. Оплешивяването се дължи на силно образуване и загуба на коса в талогенната фаза(фазата на покой, при която космите падат), което може да се дължи на заболявания като диабет, щитовидната жлеза, липса на желязо.Оплешивяване се наблюдава и при силен или постоянен стрес, който влияе на симпатиковия дял на нервната система и от тук като краен резултат на процеса на образуване на косата.

Грижи срещу окапване на косата.

Компетентни съвети относно това как да се предотврати развитието на неприятния процес се получават от специалист дерматолог. Имайте предвид, че въпреки че на пазара се предлагат множество продукти срещу загуба на коса повечето от тях не са ефективни, напротив възможно е дори да навредят. В интерес на истина чудеса от страна дори на качествените продукти на медицинската козметика не могат да се очакват.

Има ли лекарство?

Не съществува лечение, което да предотвратява напълно оплешивяването, но процесът може да се забави с помощта на медикаменти. При някои мъже приложението им води до растеж на нова коса, в повечето случаи ефектът им е да забавя степента на загубата й. При преустановяваване на терапията обаче спира и полезното действие на разтвора.

Първи признаци на оплешивяване.

Признак за оплешивяване е „изтеглянето“ на косата при слепоочията и образуването на очертание, наподобяващо буквата М. При задълбочаване на процеса се получава оредяване на коса отстрани и на темето под формата на подкова.

За мъжкото оплешивяване са виновни хормоните!

Причина за трайната загуба на коса е прекомерното синтезиране на хормона дихидротестостерон. Под негово въздействие космените фоликули се свиват до такава степен, че растежът на космите става невъзможен.

Трасплантация на коса.

При пластична операция може да се трасплантира здрава коса от тила и страните на темето върху проблемния участък и така да се получи желания естетически външен вид. Това обаче може да се постигне след серия оперативни и други процедури. Съществените резултати във визията на косата се забелязват 6 месеца след операцията.

ВАЖНО!!!

Оплешивяването е съвършено естествен процес и отсъствието на коса по никакъв начин не влияе на успехите Ви нали?!
Ако загубата на коса може да ви причини психическо разтройство, провокира чуство за малоценост и неувереност, то проблема се намира по скоро вътре в главата Ви, а на повърхноста и.
Дали ще приемете оплешивяването или ще се борите с него си е ваша работа, но не бива да го превръщате в идея фикс.

И запомнете: Плешивост има при всеки, само дето при някои е покрита с коса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар