Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

вторник, 6 юли 2010 г.

Противните гъбички

Гъбични спори човек би могъл да прихване навсякъде. Най-добра среда за развитието им осигуряват топлите влажни места - бани, басейни и др. По тази причина те се развиват в човешкото тяло на места, където влагата и топлината се запазват най-добре.
Кожата на засегнатото място се зачервява, сърби силно, бели се, лющи се или мокрее. Може да се появи и неприятна миризма, дребни ранички или гнойни пъпки. Предпочитани места за развитието на гъбичките са стъпалата, гениталиите, главата. Гъбичните инфекции засягат по-често пушачите и диабетиците.
Много засегнати опитват в началото самолечение със закупено от аптеката противогъбично средство. Действието им е ефективно само ако диагнозата е вярно поставена и ако препаратът се използва достатъчно дълго време. Всеки втори обаче прекъсва терапията си твърде рано и гъбичната инфекция се разпространява отново. Добре е още в началото да се потърси консултация с лекар за установяване на точния причинител и назначаване на адекватна терапия.
Най-честата последица от неправилното лечение на гъбички е разпространението им по ръцете, кожата на главата, лигавиците, ноктите. В поразените места лесно могат да проникнат бактерии и да причинят усложнения.

Гъбички по ноктите

Смята се, че 8% от българите страдат от гъбички по ноктите. Едва 20% от тях са потърсили своевременна консултация при специалист. В началото ноктите остават без блясък, после се появяват бели, жълти или кафяви петна, нокътят се втвърдява, повдига се в краищата, става чуплив. Гъбичните колонии по ноктите се развиват бавно, но унищожението им е още по-бавен процес - по ръцете от 6 до 8 месеца, а по краката от 9 до 12 месеца. Кожните противогъбични средства не помагат в този случай особено. Съществуват специални лосиони и лакове. В по-тежките случаи може да се наложи допълнително прием на таблетки с противомикотично действие.

Как да се предпазим?

- Винаги използвайте джапанки, когато сте в обществени къпални, фитнес зали и сауни.
- Преди да ползвате чужда вана, проверете дали е дезинфекцирана.
- Проветрявайте обувките си и сменяйте чорапите всеки ден.
- След къпане подсушавайте внимателно кожата между пръстите. Поддържайте краката си винаги сухи.
- Не носете тесни обувки.
- Не използвайте чужди джапанки, обувки.
- Носете проветриви обувки или сандали, които позволяват на стъпалата и на пръстите да "дишат".

Няма коментари:

Публикуване на коментар