Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

четвъртък, 17 юни 2010 г.

За калявянето


Каляването на организма е важно

С малко усилия можете да засилите устойчивостта си срещу простуда и инфекции. Постоянствайте с гимнастика, фрикции, хладки и контрастни душове през всички сезони.
Закаляването има много голяма роля за повишаване на защитните сили на организма спрямо простуда и инфекции. Вярно най-подходящият период за тази цел е лятото, но с много прости и ефектни процедури можем да се занимаваме целогодишно, включително и през зимата.
Ако времето навън е лошо, можем да се закаляваме чудесно и в домашни условия.
Достатъчно е само да отворим прозореца и да поиграем гимнастика или да изпълним Любимия си комплекс от аеробни упражнения, облечени в леко спортно облекло.
Най-силен и закаляващ ефект обаче има водата. По-слабите и изнежените хора „Задължително": трябва да започнат закаляващите процедури с обтриване на тялото с мокра хавлиена кърпа. Започва се с ръцете и шията, а след това се преминава към гърдите, корема, гърба и краката. При обтриване на корема се правят кръгове движения по посока на часовниковата стрелка. В началото продължителността на закалителните процедури не бива да надхвърля 4-5 минути.
Задължително след обтриването с мокра кърпа трябва да се прави със суха хавлиена кърпа, докато усетите разливане на приятна топлина по тялото си. Температурата на водата, с която се мокри кърпата, зависи от степента ви на закаленост. Обтриването е чудесен масаж на кожата, предизвиква приток на кръв към нея, което подобрява храненето й.
След интервал от половин-един месец, когато вече се чувствате по-закалени и по-устойчиви на студ, можете да преминете към обливане на тялото с вода, чиято температура е близка до тази на човешкото тяло. Времетраенето в началото е кратко – от 1 до 3 минути. С течение на времето продължителността се увеличава а температурата на водата се понижава. След приключване на процедурата задължително направете обтриване на тялото със суха хавлиена кърпа.
Рязкото кратковременно обливане със студена вода не успява да отнеме много топлина от организма, но оказва мощно положително въздействие върху имунната и върху нервната система.
Най-силен закаляващ ефект имат душовете с хладка и със студена вода и контрастните душове, при които се редуват топла и студена вода. Задължително се започва с топла и се завършва със студена, като продължителността на топлите душове е 20-30 секунди, а на студените – 5-10 секунди. Топлата вода се сменя със студената поне 3-4 пъти.
Контрастните душове и фрикциите са противопоказани при тумори, нарушено кръвоснабдяване на мозъка, тромбофлебит, хипертония и други заболявания на сърдечносъдовата система, както и при всякакви остри заболявания. От тях жените трябва да се въздържат и по време на менструалния цикъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар