Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

неделя, 27 юни 2010 г.

Билките от Л до Я



Широколист жиловлек - Билката има смекчаващо, ранозаздравяващо, противомикробно, слабително, противоязвено, диуретично действие. Дрогата се използува широко за лечение на бронхит и други възпаления на дихателните пътища, при храносмилателни разстройства — гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколити. Противоязвеното действие е потвърдено в клиниката. Получени са препарати от листата за лечение на язвената болест. При лечение с тях намаляват болката, запекът, нормализира се стомашната киселинност, подобрява се храносмилането. При голям процент от болните разраняванията на стомашната лигавица оздравяват.

Шипка - Като добър източник на витамин С подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат холагонно, диуретично и адстрингентно действие. Използват се при хипо- и авитаминоза, при пролетна умора, състояния след тежко боледуване. Подкрепят защитните сели на организма, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Прилагат се при кръвотечение.

Чесън - Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)

Черна боровинка - Действа като антиоксидант и диуретик, добър антисептик за отделителната система. Подържа гъвкави кръвоносните съдове и спомага за повишаване на кръвния поток. Контролира нивото на инсулина, укрепва съединителната тъкан (колагеновите структури) и подтиска растежа на бактериите. Възпира процеса на стареене и действа антиканцерогенно. Полезна билка при хипогликемия, възпаления, стрес, тревожност.

Червена боровинка - Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство.

Начин на употреба - Прилага се отвара от 3—4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода. които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Царевична коса - Кръвоспиращо, жлъчегонно, пикочогонно.Употребява при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, захарен диабет, атеросклероза, отоци, за отслабване, при болести на простатата.

Смокиня - Леко слабително, противокашлично, противогъбично, диуретично.

Слънчоглед - Апетитовъзбуждащо, темературопонижаващо, омекчаващо лигавиците действие. Прилага се при стомашно-чревни заболявания.

Риган - Поради съдържанието на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита.

Орех - Противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателната система. Способност да понижава артериалното налягане и нивото на кръвната захар.

Овчарска торбичка - Кръвоспиращо, тонизиращо матката.

Стръковете се прилагат като кръвоспиращо и тонизиращо матката средство при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане. Фармакологичното проучване установи слабо тонизиращо действие върху маточната мускулатура и върху мускулатурата на периферните кръвоносни съдове. Дрогата показва и понижаващо артериалното налягане действие. Изсу­шената билка не ускорява съсирваемостта на кръвта. Само прясната билка леко скъсява времето на кървене.

Обикновен здравец - Капиляроукрепващо, противовъзпалително, хипотензивно. Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените.

Невен - Билката има доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани.

Прилага се за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръс­тника. Използва се и при много други заболявания — предимно стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни и др. "

Морков - Има диуретично действие. Средство против глисти. От плодовете на моркова е получен препарат, притежаващ спазмолитично действие

Момина сълза - Усилва сърдечните съкращения, забавя сърдечната дейност, премахва неприятните усещания в областта на сърцето, нормализира кръвообращението. Успокоява нервната система, увеличава диурезата.

Мечо грозде - Успокоява болката и подпомага изхвърлянето на песъчинките от пикочните пътища. Дезинфекция на пикочните пътища при хроничен цистит.

Мащерка - Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Има известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система.

Маточина (лимонче) - Действието на листата е болкоуспокояващо, спазмолитично върху гладката мускулатура и нервно тонизиращо и ободряващо.

Използува се за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането, за отстраняване задръжката на газове и за облекчаване на болки и спазми предимно при заболявания на храносмилателната и дихателната система. Намира прило­жение и при нервни и кожни заболявания.

В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, потогонно и тонизиращо сред­ство.

Изсушени, плодовете на малината се употребяват като потогонно средство самостоятелно или в състава на комбинирани потогонни чаеве при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

В народната медицина се препоръчва използването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Магданоз (мерудия) - Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката.

При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (ре­гулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне" на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Липа (дребнолистна, едролистна, сребролистна) - Цветовете на липата (липов цвят) притежават потогонно, леко де­зинфекционно (противомикробно), противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие.

Използва се под формата на чай при остри катари на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити) и други температурни състояния. Като леко диуретично средство липовият цвят намира приложение за лечение на някои заболявания на пикочните пътища.

Под формата на запарка или отвара липовият цвят се използва още и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.

В народната медицина се препоръчва отвара от липов цвят под формата на бани при изгаряния, кожни обриви, възпалени хемороидални възли, ставни болки.

Латинка - Антисептично на пикочните и дихателните пътища, противокашлично, антиревматично. Съдържащият се в билката тропеолин засилва сърдечната дейност и разширява съдовете на сърцето.

В интервала между интензивно лечение с химиотерапевтици или антибиотици при хронични възпаления на пикочните пътища и при бронхит. Местно се прилага при ревматични болки и при косопад.

Лайка - Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия.

Като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство лайката се използува вътрешно и външно при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система — на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити (с болки и колики), при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага под формата на промивки при възпа­ления на конюнктивите, при хемороиди, болезнени и трудно заздравяващи рани, мокрещи екземи, при потене на краката и др. Под формата на инхалации се пред­писва при грип, фарингити, ларингити и др. Като успокояващо средство лайката намира приложение при болезнена менструация и при смущения на съня . Лайката се използува в козметиката за освежаване на кожата и за поддържане цвета на русите коси.

Лавандула - Лавандулата има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

При нервна възбуда, неврастения, безсъние, сърдечна невроза, мигренозно главоболие. Прилага се още в народната медицина при стомашно-чревни колики, при газове в червата. Външно под формата на бани лавандулата действува успокояващо. Етеричното масло, приложено върху кожата, има дразнещо (ревулзивно) действие, зачервява кожата и успокоява ревматични и невралгични болки. Цветовете на лавандулата са добро средство за предпазване на дрехите от молци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар