Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

петък, 25 юни 2010 г.

Билките от А до К


Къпина - Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, фитонцидно. В нашата народна ме¬дицина листата и корените се използуват при диария, гастрит, обилна менструация. Плодовете се използуват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди.
Копър - Газогонно, потискащо централната нервна система. Действа успокояващо до сънотворно
Коприва - Кръвоспиращо, диуретично, смекчаващо, антианемично. Пресният сок от растението и стритите пресни листа са използвани още от древната медицина като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от носа, червата, при маточни и други кръвотечения. Билката се препоръчва при анемии, при храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, обилна менструация. Прилага се и при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др. Употребява се и външно като улесняващо епителизирането на раните средство, при отоци, при натъртвания, косопад и др.
Казанлъшка маслодайна роза - Установена е висока биологична активност: слабителна, спазмолитична, противовъзпалителна, жлъчегонна, противомикробна. Цветовете на бялата роза се използват като леко слабително средство (розово сладко) в нашата народна медицина. Те се прилагат и срещу глисти. Намират и външно приложение при бавно заздравяващи рани. Цветовете на червената роза, които съдържат много танинови съставки, се прилагат при стомашно-чревни разстройства, при възпаление на венците, при ан¬гина. Розовото масло има подчертано разхлабвашо действие върху гладката мускулатура, противомикробно действие, както и известен успокояващ и противоалергичен ефект и се използва в терапията на възпаленията и дискинезиите на жлъчните пътища, на бронхиалната астма и на други заболявания.
Жълт кантарион (звъника) - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект. Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокоя¬ващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.
Жен-шен - Корените на жен-шена се ползуват с широка популярност като то¬низиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръж¬ливост. Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др.
Дюля - Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и по¬криващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и хранос¬милателния тракт. Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на ди¬хателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния канал (гастроентерити и др.). Използува се още при напукана кожа, при изгаряния.
Дилянка (валериана) - успокояващо действие върху централната нервна система
Горска ягода - Воден извлек от листата на ягодата предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето. Маточните съкращения също се усилват. Плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Пресните плодове се препоръчват като лечебно средство при високо артериално налягане, при атеросклероза, а също така при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при анемия, авитаминоза, неврастения, при запек, подагра, маточни кръвотечения и др. Използуват се още като леко диуретично средство при бъбречни камъни, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др. Глухарче - Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно. Обуславят благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използуват се за стимулиране сек¬рецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъч¬ната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, ате¬росклероза, диабет и някои кожни болести.
Глог - Използва се за лечение на сърдечносъдови заболявания — леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.
Вишна - Плодът и плодните дръжки се използуват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство. Бяла и черна черница - слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично, седативно действие. Прилага се за лечение на запек, лека форма на захарен диабет, бронхити. Отварата от кората и корените се препоръчва за регулиране на нередовна менструация. Листата се употребяват при авитаминиза, като укрепващо средство, при задух. Корите и корените се препоръчва при полова слабост и бъбречна недостатъчност.
Бяла върба - Противоревматично, обезболяващо, потогонно, успокояващо.При простудни, трескави състояния, плеврит, ревматизъм, подагра, главоболие, възпаление на пикочния мехур. По-рядко се прилага при чревни разстройства, обилна менструация, кожни обриви, гнойни рани, против потене на краката и др.
Бяла бреза - Пикочогонно, диуретично, общоукрепващо.
Бяла акация - Листата и цветовете се прилагат при бронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, повишена киселинност на стомашния сок, жлъчнокаменна болест, невралгии.
Бял равнец - Притежава противовъзпалително действие.за лечение на фебрилни състояния. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Използва се за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди. Има известно ободряващо и болкоуспокояващо действие.
Бръшлян - Има отхрачващо действие, втечнява бронхиалния секрет. Има изразено противовъзпалително действие.Външно за укрепване на косъма.
Босилек - Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.
Алое - Дава се при запек. Съдържанието на смес от антрахинонови гликозиди в билката обуславя нейното очистително действие. Ефектът е силен, при¬дружен от колики и болка, затова алоето не се препоръчва при бременни жени, при стари и изтощени болни и при възпалителни заболявания на органите в малкия таз. При приемане на по-голяма доза може да се предизвика аборт или обостряне на възпалителен процес в пикочно-половата система. Като биогенен стимулатор билката се прилага при заболявания на роговицата и ретината на окото и при атрофия на зрителния нерв, при бавно заздравяващи рани, декубитус и др. Като профилактично средство при лъчева терапия се прилагат мази с алое, тъй като повишават издръжливостта на кожата спрямо действието на рентгеновите лъчи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар