Мъдрости

"Съблазънта на далечното и недостижимото е измамна. Най-блестящата възможност е край теб."

петък, 18 юни 2010 г.

Да откажа ли цигарите???


Никотинът при всички положения подтиска апетита, но...

Всеки пушач знае как действат цигарите, когато си гладен. Аз лично много често съм посягала към цигарата в комбинация с кафе, когато съм усещала пристъп на глад. На гладен стомах това упражнение може да бъде доста опасно и лошия ефект върху здравето не трябва да се подценява. Веществата, които се отделят при изгарянето на тютюна и другите съединения съдържащи се в цигарите, поразяват черния дроб и стомаха, а от там още по-лесно и бързо попадат в кръвта.

Истина е, че никотинът ускорява и метаболизма, всъщност даже и когато пушим нашето тяло изгаря калории. Затова е много важно да вземете предвид това условие и да сте добре подготвени, когато спрете цигарите. Редно е да направите промени в режима и начина си на хранене и най-вече да започнете да спортувате или да увеличите движението. Ето тук се крие разковничето, което много пушачи пропускат.

Наблюдаваме дори обратния ефект, аз съм имала лично възможност да го усетя върху себе си. Пушачът спира да пуши, а това неизбежно е свързано с увеличаването на апетита и спад в метаболизма на тялото. Ако той следва този естествен повик и нужда на своето тяло резултатът наистина ще може да се измерва в натрупани килограми за единица време. Имайте го предвид!

Никотинът, една от многобройните вредни съставки в цигарения дим, увеличава разхода на енергия като стимулира централната нервна система. Ако се преустанови приема на никотин разхода на енергията се връща към нормални нива. Промяната всъщност не е толкова чувствителна и забележима и човек лесно се адаптира към нея за кратко време.

Пушенето подтиска и усещането за глад, така след запалването на цигара това чувство отминава. Това е и причината за натрупване на излишно тегло след отказа от цигарите. Статистиката показва, че средно хората, които отказват цигарите качват средно около 5 килограма, но не трябва да се стряскате, ако увеличите движението и регулирате хранителните си навици. След като знаете тези факти вече ще бъде много по-лесно да избегнете този неприятен ефект или да го контролирате напълно.

Отказването на цигарите си струва тези усилия, а ето още няколко лесни стъпки, които ще ви предпазят от натрупването на излишни килограми:

-Яжте по малко и по-често
-Не пропускайте нито закуската нито обяда
-Увеличете физическата си активност, никакви асансьори, по-малко с колата, повече движение
-Намерете си ново хоби, което да ви отвлича вниманието от храната

Въпреки това трябва да имате нагласата, че може да качите няколко килограма, но нека това да не ви спира. Вашата цел е отказването на цигарите, а ако се справите с това, ще бъде още по-лесно да постигнете и желаното тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар